Защо Мрежовият маркетинг остава неразбран?

Случвало ли ви се е да споменете словосъчетанието „мрежов маркетинг“ в разговор и хората, на които кажете тези две думи да застинат и да ви кажат, че това са глупости, че те не могат де се занимават с Мрежов маркетинг?

На мен ми се случва постоянно! Много често съм чувал и доста по-цветущи неща 🙂 Обикновено хората се сещат за продажби, пирамиди, схеми и други подобни!

В началото това въобще не ми харесваше, но след като се замислих какво беше моето мнение преди аз да проуча тази индустрия, как разсъждавах и с какво свързвах тези думи, установих, че това всъщност е една съвсем нормална реакция. Защо? Защото хората имат много грешна представа за индустрията Мрежов маркетинг, формирана от откъслечни фрази, чути коментари от приятели, изказвания извън контекста по медии и т.н.

В днешно време, когато това е една индустрия, развиваща се с огромни темпове, печелеща милиарди и променяща живота на много хора по света, информацията за нея на български продължава да бъде изключително оскъдна.

Ето каква статия можете да намерите, ако потърсите информация за „История на мрежовия маркетинг“. Изненадани ли сте? Да, това е цялата статия – едно изречение! Можете да потърсите и в Уикипедия. На български история на индустрията няма, ще ви излязат само няколко не добре преведени реда от статията на английски, които включват основно критиките към тази индустрия, без да дадат яснота на въпроса какво всъщност представлява тя!

Следва въпроса: от къде можем да почерпим информация?

Ако ни се предлага НЕЩО, което ще промени коренно живота ни, преди да кажем „ДА“ или „НЕ, това не е за мен“, не трябва ли да проучим? И то да проучим добре!

Ако слушаме хората, които са ни поканили на среща, то ние сме попаднали в „света на чудесата“ – невероятна индустрия, невероятна компания, и още по-невероятни продукти!  Но дали всичко, което те ни казват е вярно? Дали сме получили достатъчно изчерпателна информация, за да можем да кажем, че сме взели разумно, информирано решение? Какво представлява тази индустрия? Кои компании работят на този принцип? Какви са условията им? Кои са факторите, които определят успеха на тази система? Какви са възможностите? Кои са „подводните камъни“?

Много от въпросите ще бъдат развити подробно в различни статии в сайта. Сега ще засегна само две от темите:

  1. Какво  е мрежов маркетинг?

  2. История на мрежовия маркетинг

 

МРЕЖОВ МАРКЕТИНГ – ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Мрежов, или мултилевъл маркетинг е особена форма на така наречените директни продажби.

„Директните продажби са метод на продажба на потребителски стоки и услуги, насочени директно към потребителите по модела „от човек на човек“, които обикновено се осъществяват в домовете, работните места и други места, различни от магазините. Директните продажби са продажби „извън магазинната мрежа“ и обикновено се реализират чрез словесно представяне или демонстрация на продукта или услугата от страна на търговеца.“

При организации от мрежов маркетинг дистрибуторите, които работят изцяло самостоятелно, успоредно с намирането на нови клиенти и грижата за вече съществуващите имат възможност от своя страна да привличат и нови сътрудници, които да записват под себе си. Така те изпълняват едновременно две функции – на разпространител и на ръководител на екип (мениджър екип). Затова те получават възнаграждение както за направените продажби, така и за развиването на своите екипи.

Тъй като в тази система всеки има възможност да записва нови хора  и да изгражда своя група или екип, резултатът са няколко, а понякога и много различни нива от сътрудници. От тук произлиза и популярното название „мултилевъл маркетинг“ (маркетинг на много нива). Възнаграждението на сътрудниците се определя от компенсационния план на компаниите.

Какво трябва да съдържа добрия компенсационен план? За какво да внимаваме, когато избираме компания, към която да се присъединим? Тези въпроси ще бъдат засегнати в отделна тема.

За разлика от директните продажби, тук няма географско разделение на регионите. Всеки може да работи където иска и да привлича хора в системата там, където разполага с контакти.

Схема на разликата между движението на стоките и услугите при мрежовия маркетинг и традиционния модел на продажби

Кои продукти са най-подходящи за този начин на разпространение? И този въпрос ще бъде развит в отделна статия 🙂 Потърсете я!

Всички ние с вас сме потребители на различни стоки и услуги. Затрупани сме от реклами и маркетингови трикове, които ни карат да купуваме като обезумели. Но ние до толкова сме свикнали с всичко това, че дори не можем да си представим, че ще отидем до магазина и няма да намерим това, което ни трябва. Свикнали сме всичко да е там! Дори не се замисляме за пътя, който тази стока преминава, за да ни е удобно на нас.

Преди време маркетинга е бил стратегия за създаване на продукта и неговата реализация. Днес той е силно преплетен с ред науки като психология, социология, статистика и други. Защото днес, за да оцелееш не е достатъчно само да имаш уникален и качествен продукт, от изключително значение да имаш и добър маркетингов подход. Единствената разлика в компаниите от мрежовата индустрия и традиционния маркетинг е, че първите доброволно се отказват от рекламите, медиите, всички посредници по веригата – национални, регионални, търговци на едро, търговци на дребно, складовете на едро и т.н. Единствения човек, който стои между производителя и потребителя е партньора на компанията (дистрибутора), който в много от случаите всъщност е и крайния потребител.

 

ИСТОРИЯ НА МРЕЖОВИЯ МАРКЕТИНГ

Мрежовият маркетинг възниква през 40-те години на миналия век в Америка. Първата компания за хранителни добавки California Vitamins, чрез своята мрежа от представители продава толкова успешно своите продукти на крайни клиенти, че в един момент започва да изпитва недостиг на разпространители. Един човек от ръководството на компанията стига до идеята,  да „впрегне“ собствените си продавачи в търсене на нови дистрибутори. На служителите им се дава възможност да набират нови представители сред кръга на своите приятели, познати и клиенти, като в замяна получавали от компанията 2% от оборота на хората, доведени от тях.

Тази система се оказва изключително успешна. До 70-те години, компаниите работещи на този принцип, стават около тридесет само в САЩ. Тогава обаче тази нова форма на разпространение на продукти, на някой хора започва да им изглеждала твърде съмнителна. Появяват се понятия като „принципа на снежната топка“, „система на пирамидата“ и подобни. Както не рядко се случва, развитието на бизнеса изпреварва законотворчесвото.

Възниква въпросът: легална система за разпространение ли е Мрежовия маркетинг?

Федералната комисия за търговия, която е една много мощна организация в САЩ, се обръща към съда и обявява всички МЛМ компании за нелегални. Всички са в шок – това означава край на индустрията.

Една компания, обаче, решава да не се предава и да се пребори от името на целия бранш с тази несправедливост.

Споменатата по-горе California Vitamins се превръща в Nutrilite. В нея има двама много успешни дистрибутори – Ричард М. да Фос и Яй ван Андел. Поради редица несъответствия двамата решават да напуснат Nutrilite и да създадат своя собствена фирма. Наричат я Amway. Така се появява една от най-големите компании в мрежовия маркетинг.

В средата на 70-те години, когато Федералната комисия за търговия (ФКТ), обявява мрежовите компании за нелегални, Amway е вече внушителна компания, чийто оборот бързо приближава един милиард долара. Така, че те решават, че имат достатъчно средства да започнат борба с ФКТ и завеждат дело в съда срещу нейното решение. Процесът продължава години и поглъща милиони долари, но завършва през 1979 година с ясно решение. Съдът произнася: „Мрежовият маркетинг, при условие че се прилага сериозно, е легална форма на разпространение без никакви ограничения!“

Мрежовата индустрия си отдъхва и започва своето зашеметяващо развитие. Компаниите в САЩ надхвърлят над 1000. Вълната започва да залива и Европа – първо Англия през 70-те години, след това Германия. Появяват се и първите чисто европейски компании.

 

Използвана литература:

„Мрежов маркетинг – основи“ – Михаел Страховиц

сайт на“Българска асоциация за директни продажби“

Свързани публикации

Информацията е достъпна само за регистрирани членове.

Стани член на клуба.

Разбирайки колко честно и справедливо е възнаграждението за упоритата работа и научавайки всеки ден колко етична е компанията, за мен е удоволствие да запознавам хората с тази възможност.
За тези, които искат положителна промяна и са готови да инвестират време да придобият нови умения, които ще са им необходими  за да успеят в тази индустрия – аз ще бъда до тях през цялото време, докато не станат самостоятелни. Това е и първата цел от пътешествието!